FRANCISCUS-GILLE SPIKADE SIN SGSF-FANA

Franciscus-gille i Raumo spikade sin egen SGSF-fana

Solen lyste i början av april, luften blev varmare trots blåsten och det kändes härligt vårligt. Det något förargliga var bara att vi var på väg till en “källare”. Det handlade om gillets årsmöte och mötesplatsen var under jord.

Platsen var en tidigare källare och ägs av församlingen i Raumo i ett hus byggt 1944. Lokalen används numera av kåren Karimo. Vi var inte förargade länge för invid trappan stod en stilig kruka med vårliga narcisser. Efter litet ommöblering och dekoration med blommor och ljus blev platsen så hemtrevlig att man helt glömde viket väder det varit ute.

Gillets årsmöte avvek från det vanliga. Vi hade skaffat SGSF:s fana i samband med vårt 40-årsjubileum, men den egentliga spikningen skedde i dag.

Efter den traditionella ljusceremonin och sången “Tokko partiomieles”… följde detta på ett sätt spännande och högtidliga evenemang. Det behövdes 9 “spikare”, av vilka SGSF:s styrelseledamot Nanna Katavisto fick äran att slå in den första spiken. Följande i tur var vårt gilles enda nulevande grundande medlem Leo ”Leko” Laine.

Resten av ”hammarslagen” slogs av tidigare och nuvarande gillemästare, sekreteraren och gillesystrar.

Som avslutning på spikningen deklamerade Leko för systrarna Aleksis Kivis dikt  Onnelliset och för gillebröderna Kivis Metsämiehen laulu.

Efter denna känsliga och högtidliga stund hölls det egentliga årsmötet och man kunde konstatera att det återigen hade funnits mycket program på agendan och att man även hade “slösat” med pengar, men att det lyckligtvis ändå återstod en aning.

Vid det här laget smakade kaffet bra med en härlig födelsedagstårta som en av gillesystrarna (70 år) bjöd på. Vi sjöng naturligtvis en hyllningssång för henne.

Och flera överraskningar följde. Nanna hade hämtat en liten del av sin fantastiska S:t Göran och draken-samling. Som vanligt kunde hon berätta om intressanta resor och fynd på ett medryckande sätt. Vi fick lära oss en hel del om hennes samlarintresse. Tiden får utvisa hur mycket samlingen växer med fynd i Raumotrakten.

Såsom traditionen bjuder avslutades mötet med tapto, Härlig är jorden, bönen av Franciscus från Assisi, släckning av ljusen, välsignelsen och på återseende.

Tack!

Kaija Rinne

Efterskrift: Nanna tackar gillet för det varmhjärtade evenemanget. Det var trevligt att träffa er alla och se hur aktivt ert gille är! Det var en verklig ära att få slå in den första spiken. Jag tillönskar ert gille allt gott!